July 10, 2010

Seputar hamba. (Israa' & Mi'raj)



Ada yang amat menarik hati jika diperhatikan, pada ayat-ayat suci yang memberi gambaran peristiwa agung Israa' dan Mi'raj.

Dr. Ahmad Ismail Al-Mansuri, pensyarah di Fakulti Usuluddin Universiti Al-Azhar, dalam kupasan beliau yang memikat, bercerita tentang satu perkara yang acapkali tak terpandang selayaknya.



Bagaimana Allah Rabbus samaa' menceritakan lewat kalam sucinya tentang peristiwa tersebut, dengan penggunaan kalimah dan tatabahasa yang mendalam dan bermakna.

Dan yang paling bermakna ialah kata ganti nama yang digunakan. Bermula dari ayat yang pertama, tidak dengan kalimah Muhammad dan tidak dengan kalimah Rasul. Bahkan Allah menyebut perjalanan agung tersebut, berlaku dengan 'hamba'nya.

Mengapa hamba?

Demi memahami rahsia ini, ayat-ayat suci dari awal surah al-Israa' ini harus terus disoroti dan direnungi. Jika begitu kalimah yang digunakan pada ayat yang pertama, perhatikan pula apa yang digunakan pada ayat yang kelima :
"Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah.."

Dr. Ahmad Ismail menambah lagi, jika kita perhatikan pula pada ayat-ayat suci lain yang bercerita tentang para utusan Allah ('alaihim as-salam), ternyata kata ganti nama yang digunakan, juga ialah hamba.

"Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi ayub ketika dia berdoa merayu kepada Tuhannya.." (Surah Sad : 41)

Rahsianya banyak, dan yang terbesar ialah tentang nilai ubudiyyah yang utama.

Dan tentu sekali, jika di dalam ayat kelima surah Al-Israa', yang digambarkan akan menghancurkan kekuatan Yahudi, dan kembali memasuki Masjid Suci Al-Aqsa, ialah 'hamba-hamba', maka generasi yang layak menempati watak tersebut, tentulah mereka yang mempunyai watak-watak 'hamba-hamba Ar-Rahman', seperti yang digambarkan oleh Al-Quran :

"Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan santun dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini;

Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang tekun mengerjakan ibadat kepada Tuhan mereka pada malam hari dengan sujud dan berdiri,

Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, sisihkanlah azab Neraka Jahannam dari kami, sesungguhnya azab seksanya itu adalah mengertikan.

Sesungguhnya Neraka Jahannam itu tempat penetapan dan tempat tinggal yang amat buruk;

Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu.

Dan juga mereka yang tidak menyembah sesuatu yang lain bersama-sama Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah membunuhnya, kecuali dengan jalan yang hak (yang dibenarkan oleh syarak) dan tidak pula berzina dan sesiapa melakukan yang demikian, akan mendapat balasan dosanya;

Akan digandakan baginya azab seksa pada hari kiamat dan dia pula akan kekal di dalam azab itu dengan menerima kehinaan;

Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Dan sesiapa yang bertaubat serta beramal soleh, maka sesungguhnya (dengan itu) dia bertaubat kepada Tuhannya dengan sebenar-benar taubat;

Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang tidak menghadiri tempat-tempat melakukan perkara-perkara yang dilarang dan apabila mereka bertembung dengan sesuatu yang sia-sia, mereka melaluinya dengan cara membersihkan diri daripadanya.

Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang apabila diberi peringatan dengan ayat-ayat keterangan Tuhan mereka, tidaklah mereka tunduk mendengarnya secara orang-orang yang pekak dan buta.

Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa.

Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di Syurga disebabkan kesabaran mereka dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya,

Mereka kekal di dalam Syurga itu; amatlah eloknya Syurga menjadi tempat penetapan dan tempat tinggal."
(Surah Al-Furqan : 63-76)

Semoga kitalah hamba-hamba yang terpilih itu.

4 comments:

Related Posts with Thumbnails